Smeru-SD by dnes voliči dali 42,7 percenta hlasov

09.07.2012 Bratislava

Bratislava 9. júla (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali koncom júna, vládnucemu Smeru-SD by voliči dali 42,7 percenta hlasov. Strana by tak obsadila v parlamente 81 mandátov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorá ho uskutočnila v dňoch 20. až 27. júna.

Ako druhí by podľa prieskumu skončili Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 10,4 percentami hlasov a v parlamente by ich tak zastupovalo 20 poslancov. Strana Most-Híd by získala 7,3 percenta hlasov a Kresťanskodemokratické hnutie 7,2. Oba kluby by mali po 14 kresiel. Do parlamentu by sa dostala aj Sloboda a Solidarita s 5,8 percentami hlasov a Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana s piatimi percentami. SaS by v Národnej rade SR disponovala 11 hlasmi a voličov SDKÚ-DS by reprezentovalo desať zákonodarcov.

Naopak, pred dverami parlamentu by ostali Strana maďarskej koalície (4,8 percenta hlasov), Slovenská národná strana (3,7 percenta hlasov) či Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska (2,1 percenta hlasov). Ľudová strana Naše Slovensko by získala dve percentá hlasov, 99% - občiansky hlas 1,5 percenta a Ľudová strana -Hnutie za demokratické Slovensko 1,2 percenta.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum politických strán na vzorke 1124 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Na otázku "Keby sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?" 8,1 percent opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 18,9 percent nevedelo, či by sa zúčastnili, resp. koho by v nich podporili.

TASR informoval Pavel Haulík z Agentúry MVK.
 

Vyberte región